Blogom

A SEGÍTŐ 3 SZEMBETŰNŐ ISMERTETŐJELE, AHONNAN AZONNAL MENEKÜLJ

A Biblia szerint Krisztusról a farizeusok azt terjesztették, hogy az „ördögnek, a gonosz lelkek fejedelmének nevében” gyógyít. (Mt 12,22-37) Annak idején a sarlatánság bélyegét aggatták a Bécsből elűzött Mesmer doktorra, a hipnózis módszer felfedezőjére, vagy Sigmund Freudra, a pszichoanalitikus iskola megalapítójára és sok más orvosra, hipnotizőrre is.

Hogyan szűrheted ki a sarlatánokat, kóklereket a segítő szakmában?

Összeszedtem neked 3 csoportot, ami figyelmeztethet, hogy kétes helyre kerültél.

1, Mire érdemes odafigyelned első találkozáskor?

a, Ha megérkezel a konzultáció helyszínére, feltétlen győződj meg arról, hogy a választott segítő rendelkezik e megfelelő képzettséggel, illetve rákérdezhetsz: tagja e segítőket tömörítő közösségnek? Ha elismert helyen tanult és kiváló minőségben végezte tanulmányait, a fogadó helység egy feltűnő helyén biztosan rátalálsz erre a végzettségét igazoló dokumentumra.

b, Kérdezd meg, mitől repes a szíve, ha a segítő munkájára gondol?

Érezni fogod, szívéből imádja e amit csinál, vagy csak jó megélhetési módnak tekinti. Ha csak divatból és a jó kereset reménye kecsegteti, gyorsan válj meg tőle.

c, Milyen problémákkal szokott foglalkozni a választott segítő? Esetleg szokott e publikálni, vagy írt e könyvet valamelyik probléma feloldásáról?

Ahhoz, hogy egy ajtót kinyissál, kulcsra van szükséged. Ha sok ajtó van, sok kulcs kell. Esetedben a problémáid az ajtók, a segítő módszerei a kulcsok az ajtókhoz. Az igazán profi segítőt az álkulcsról fogod megismerni, mivel neki komplex, kidolgozott rendszere és első pillanattól fogva létező személyes varázsa lesz veled kapcsolatban. Ha beszélgetésetek során ideges és bizonytalan vagy a találkozó végéig, keress másik segítőt.

d, Mit veszel észre a fogadó helységben? Az első benyomások csak egyszer vannak. Ha tiszta, rendezett, ápolt a környezet, magára és másokra is igényes a segítő. Ha koszos, nyirkos, kellemetlen a hely, hogyan is tud itt megmaradni a segítő?! Szinkronban van az ő lelki világával?! Innen gyorsan távozz!

2, Hogyan beszél a választott segítőd?

a, Figyeld meg, a választott segítő egyszerűen vázolja fel a teendőket, korábbi tapasztalatokat bemutatva és türelmesen elmondja, amit nem értesz? Ha megérzéseid azt súgják, ijesztget, próbálgat, vagy fölényes, keress addig, míg empatikus, őszinte érdeklődésű segítőt nem találsz.

b, Át tudja érezni helyzeted őszintén? Ha nincs ilyen képessége, sokat veszt értékéből a segítő munkája. Szemedbe néz e, miközben beszéltek? Őszinte arckifejezései vannak? Mosolyog-e? Érdeklődő e a testtartása? Kellemes e a hangnem, amiben beszél? Ha a konzultáció során úgy érzed, nem fogsz tudni neki megnyílni, őszintén magadról beszélni, keress inkább másik segítőt a problémádhoz.

Hetyéssy Tamás - céltudatos élet - személyes konzultáció

c, Sokszor hallottam olyan „bátor” segítőket, akik azt mondják „mindenhez” értenek. Gondold végig, hogy a választott segítő eredményeit objektívan ítéli e meg.

Amióta dolgozom, időről időre jönnek hozzám olyan emberek, akiket nem vállalok el, mert nem én vagyok a megfelelő az adott problémára. Minden segítőnek tisztában kell lennie miben és meddig tud hatékonyan segíteni és mikor rabolja csak a kliens idejét és pénzét.

d, Minden első találkozásnak egy feltáró interjúval kell kezdődnie. Ez lehet rövidebb, vagy hosszabb, de célja a te problémád és körülményeid áttekintése, ami a problémádat övezi. Az interjú kitérhet fizikai, érzelmi, mentális és kapcsolati életedre. Ez alapján, a korábbi tapasztalatok tükrében ajánlást kell, hogy tegyen a segítőd a további munka során alkalmazni kívánt módszerekre, időkeretre, gyakoriságra és pénzbeli kötelezettségekre. Ha ezeket megértetted, közös cselekvési tervet készítetek, egyetértéssel.

3, Mit tarts a szemed előtt?

Az úton amin jársz, sokféle ember járt már, de csak az ért célba, aki hátrahagyta a többiek visszahúzó reakcióit. Nézd meg kinek adsz a véleményére, hol tart ő azon a területen, amiben tanácsot ad neked. Ez alapján fogadd el a véleményét is.

Egy rendszerben való gondolkodás tud csak keretet adni. Egy jó segítő támogatásával, kitartó leszel célod megvalósításában és folyamatosan mérhető eredményeid megnyugtatóan hatnak majd életedre, boldog leszel.