Blog...

Stressz a melltartóban

A melltartó apró dolognak tűnik, de lényeges problémát okozhat életükben, ha rosszul választanak méretet és fazont. Ahogy kiderült anno a fűző viseléséről is, hogy rendkívül hátrányos a hatása, a mellkasi légzésre, így a keringésre is.

Miért lenne ez másképp, a mellkast esetlegesen szorító, rosszul megválasztott méretű melltartóval szemben is?!

Melltartóval elnyomva a nyirokerek
Nyirokereket elnyomhatja a melltartó

A Singer és Grismaijer szerzőpáros, Dressed to Kill: The Link Between Breast Cancer & Bras könyvükben leírják, hogy a merevítős fazonú melltartók, különösen veszélyesek lehetnek a nőkre, mivel elszorítják a nyirokkeringést, vérkeringést pedig lelassíthatják, ezáltal a felgyülemlett méreganyagok pangást okoznak, ami cisztát, gyulladást, fájdalmas csomókat, stb. eredményezhetnek. A pangó nyirokfolyadék és rossz vérkeringés hatására fájdalom jöhet létre a mellkasban, hátban, vállban és nyakban is.

A lymphoedema – limfoödéma – a nyirokfolyadék felhalmozódását jelenti, amely duzzanatot okoz.

Hogy találkozik a melltartó és a stressz?

A mellkas a helye a szívcsakrának, ami az érzelemvilágunkat koordinálja. Ha a fizikai test le van korlátozva, nem tud hova tovább tágulni, nincs megfelelő szabadsága, a felgyülemlett érzelmeket nem tudja kiárasztani.

Józanésszel végig gondolva, egy szerelmes nő az imádott férfi karjában, nagyjából ettől a ruhadarabjától kíván leghamarabb megszabadulni. A kitörő érzéseinek helyet kell adnia. De egy feszült tárgyalás után, a hazatérő üzletasszony első dolga megszabadulni melltartójától. Otthon nem is szívesen hordanak melltartót, hiszen szabadok az érzések.

Mi lenne a megfelelő megoldás?

Lehetőleg megfelelő méretű darabot választani, nem csak az üzletben, hanem a súlyuk változásának megfelelően, az otthoni gardróbban is. Menstruáció előtt például a szervezet vizet raktároz, akár ez is kellemetlenné tudja tenni az egyébként jó melltartót.

Próbálják kerülni a merevítős fazonú melltartót.

Egy sport melltartó is tud megfelelő választással, jó és előnyös lenni.

Amennyiben lehetséges, inkább melltartó nélkül legyenek. Egy francia kutatás kimutatta, hogy a fájdalmak megszűnése mellett, a mell feszesebbé is válik: hét millimétert emelkedhet a mellbimbó évente.

Éljenek úgy, ahogy maguk szeretnének!

A társadalmi előítéleteket, meg el kell engedni. Önök vannak a saját bőrükben, saját életüket élik.

Végezetül hadd osszak meg itt, egy társadalomkritikus viccet a melltartóról.

  • Melyik lenne a legdemokratikusabb ruhadarab?
  • A melltartó, mert a hatalmasokat összenyomja, a széthúzókat összefogja, a csüggedőket felemeli, a kicsiket pedig bátorítja.
Jó kedvet és egészséget!