Blog...

Kész vagy arra, hogy kiemelkedj a tömegből?

Hogyan szerezz fejlődésedhez, elkötelezett tanítót?

Egy olyan társadalomban, ahol mindenki kizárólag a saját boldogulásával törődik, nagyon kevesen hajlandók időt áldozni mások fejlődésére. A hétköznapi életben a mentorálás volt évezredeken át az ismeretek és készségek átadásának bevett módja.

A mentorálás a tanítás és tanulás egyik legalapvetőbb formája. A „mentor” kifejezés görög eredetű.  Odüsszeusz idősebb és tapasztaltabb barátja, Mentor volt az, aki vállalta, hogy neveli Odüsszeusz fiát, Telemachoszt, amíg Odüsszeusz elutazik. Miután Odüsszeusz hazatért, elégedetten látta, hogy immár ifjúvá serdült fia Mentor segítségének köszönhetően nagyszerűen ki tudta aknázni a benne rejlő adottságokat.

Ma mentornak azokat nevezzük, akik támogatnak és segítenek másokat a tanulásban. Az elmúlt néhány évszázadban az oktatásban történt változások hatására, amik nem nevezhetők rossznak, csak óriási szakadékot képeztek tanár és diák között.

Végeztek egy kutatást Rober Clinton vezetésével, ahol több mint hatszáz felső vezető életvitelét és életének alakulását vizsgálták. Arra jutottak, hogy valamennyiük személyiségfejlődésére hatással volt legalább egy mentor életük során.

Egy ismert mentorálás a Zorro álarca (1998.) című filmből.

Az idős Zorro művészi tudását átadja tanítványának, aki mestere, majd művésze lesz hős Zorro tudásának.

Idős Zorro mentorálja, ifjú Zorro tanítványát

Ki lehet mentor számodra?

Európában öt mentorálási szinttel találkozhatsz, melyek az intenzitás és a mentortól elvárt időbefektetés alapján így rangsorolhatók:

1, Hajdan élt mentor – egy történelmi személy, akinek volt egy hitbeli elköteleződése, amit hűen követett.

2, Élő példakép – itt már intenzívebb lehet a kapcsolat, akár találkozhatsz is vele rövid időre.

3, Tanácsadó – szükséged van tanácsadókra egy-egy terv sikeres kivitelezéséhez, az élet bármely területén.

4, Támogató – évente 3-6 alkalommal találkozol vele, hogy a további fejlődésedről és előmeneteledről konzultálj.

5, Tréner – szakember, ezért másokat is el tud segíteni az általa már elért szintre. Azon dolgozik, hogy felkaroltja kihozza magából a maximumot.

Ahhoz, hogy tanulni tudj, képessé és hajlandóvá kell válnod az új ismeretek befogadására. Ehhez nyitottságra, elkötelezettségre és kíváncsiságra van szükséged.

Ha mentort szeretnél, érdemes megfogalmaznod előre, mely készségeket szeretnél elsajátítani, fejleszteni; mik az elvárásaid; milyen problémával van gondod. Ezek után érdemes kiválasztani, melyik mentor típus lenne a legideálisabb számodra a fent nevezett típusok közül.

Inkább rejtőzködő vagy?

Sokan félnek elindulni az új, ismeretlen területek felé, ezért inkább rejtőzködnek és szűk keretek között képesek élni stresszes, mókuskerekes életük. Azt szoktam mondani ügyfeleimnek, hogy a kis hordó is tele tud lenni, meg a nagy is, de a benne lévő tartalom milyensége a fontos. Mersz azzá válni, aki szeretnél lenni, vagy a kisebb nehézség felé haladva, beállsz a sorba és az álcázás mestere leszel?

Tehát összefoglalva: ha komoly segítségre van szükséged, olyan mentort válassz, aki felfigyel a tehetségedre, felismeri elhivatottságod, kidolgoz neked egy személyre szabott programot, megtanít a felelősségvállalásra, tekintélyt ruház rád.

Fedezd fel biztonságos zónád határait és mentorod kiszélesíti látómeződet! Melós, de megéri!